Les lesions del DNA són molt habituals —a l’entorn d’un milió de lesions al dia per cèl·lula—, atès que són cadenes molt llargues en què sovint falta una base o bé han estat danyades. Aquestes lesions poden provocar la interrupció del procés de replicació del DNA, fet que pot degenerar en la mort de la cèl·lula. Per evitar aquestes lesions, existeixen diversos camins —bypass— que permeten «saltar» la lesió per continuar el procés de replicació del DNA. Un d’aquests camins s’ha pogut mostrar sencer experimentalment in vitro mitjançant tècniques de manipulació de molècules individuals en un treball publicat avui a Science i que ha liderat la investigadora de la Universitat de Barcelona Maria Mañosas.
«Aquest camí s’havia proposat als anys setanta i ara l’hem pogut demostrar experimentalment en un sistema víric mitjançant la manipulació de molècules individuals que, al contrari que les tècniques tradicionals de bioquímica que treballen amb un gran nombre de molècules, permet estudiar com una proteïna fa un treball en temps real sobre una sola molècula», explica Mañosas, investigadora del Departament de Física Fonamental de la UB, adscrit al campus d’excel·lència internacional BKC.
Per poder estudiar les molècules individuals s’han utilitzat pinces magnètiques, una tècnica que consisteix a preparar molècules de DNA unides, d’una banda, a boletes magnètiques d’un micròmetre i, de l’altra, a una superfície de vidre. Un sistema d’imants genera un camp magnètic que permet manipular les boletes i aplicar-hi forces. Amb aquest sistema es poden mesurar canvis de longitud de les cadenes de DNA mitjançant la visualització en una pantalla de les boletes magnètiques. Segons Mañosas, «es pot inferir l’activitat de proteïnes sobre el DNA a través de la mesura dels canvis en l’extensió de la molècula. Els canvis són generats pel treball de les proteïnes».....
Mes informació:
No hay comentarios:
Publicar un comentario